Babymassage

Shantala babymassage: intens genieten voor jouw baby

Bij Bubbles for Bubbels kan je ook terecht voor het aanleren van Shantala babymassage.

Tijdens een 30 minuten durende sessie toont Ann Saunders – gecertificeerd voor het geven van deze massage – op een levensechte pop voor, hoe je deze ritmische massagebewegingen dient uit te voeren . Jij geeft de massage zelf aan jouw baby.

Maar wat is nu eigenlijk: Shantala babymassage?

Deze massage is oorspronkelijk een vorm van totale en ontspannende lichaamsmassage voor baby’s en kleuters, die in India deel uitmaakt van de dagelijkse verzorging.
De Franse dokter Leboyer, oa. bekend van de eerste onderwater-bevallingen, introduceerde deze massagevorm in Europa.

Shantala is een ritmische massage, die er op gericht is om met aandacht en respect bezig te zijn met het kind. Hierdoor worden baby’s rustiger en slapen ze regelmatiger. Bovendien wordt het gevoel van geborgenheid versterkt, wat de emotionele en geestelijke ontwikkeling ten goede komt.

Vanaf de tweede maand van de zwangerschap ontwikkelt zich bij de foetus de tastzin. Na de geboorte is massage de ideale manier om de baby stilaan te laten wennen aan het nieuwe leven buiten de baarmoeder.

Massage biedt veel voordelen en één ervan is dat het een zeer sterke band doet ontstaan tussen baby en ouder.
Het masseren van een baby leidt tot de afscheiding van ocytocine, een hormoon dat de gevoelens van verbondenheid bevordert ten aanzien van de persoon die de massage geeft. Deze techniek kan de ouderbinding stimuleren (of herstellen), wat essentieel is voor zowel de lichamelijke als de emotionele, psychologische en cognitieve ontwikkeling van de baby.
Via babymassage kan men met de baby communiceren zonder woorden.
Tijdens een massage ontstaat er een volledig gesprek in lichaamstaal waardoor de ouder en het kind elkaar steeds beter leren kennen en aanvoelen. De baby voelt zich veilig en gekend.

Babymassage heeft vooral een positieve invloed op:
– de spijsvertering (reflux, krampjes, constipatie en andere ongemakken)
– het slaappatroon
– het verminderen van spanningen
– de weerstand tegen ziektes

De Shantala babymassage heeft vooral een positieve uitwerking bij onrustige en gevoelige baby’s.

Hoe vaak moet je jouw baby masseren om effect te krijgen?
Eén bezoekje voldoet om de gunstige effecten van een babymassage te zien; het draait om veiligheid en geborgenheid en daar zal je vrijwel meteen de vruchten van plukken. Verhalen genoeg over huilbaby’s die na een sessie voor het eerst in weken weer een aantal uur aan een stuk kunnen slapen, of geconstipeerde kindjes die meteen een serieuze pamper vullen.

Voor een positief resultaat op lange termijn wordt dan weer aangeraden om minstens één keer per week je baby te masseren. Belangrijk daarbij is de massage rustig op te bouwen en telkens iets langer aan te houden, om uiteindelijk tot een ritueel van ongeveer dertig minuten te komen. Je hoeft ook niet telkens het volledige lijfje te masseren: je kan nu eens focussen op de voetjes, dan weer op de armpjes of de buik. Elke baby is ook verschillend en zal het ene al aangenamer vinden dan het andere. Een kindje dat al lang geen stoelgang maakte, zal misschien wat protesteren wanneer je druk op de buik uitoefent, maar zal er wel redelijk snel effect van voelen.

Heeft je kindje echt zwaar last van slapeloosheid of krampjes, dan wordt aangeraden om een tijdlang om de twee weken naar de baby spa te gaan. De combinatie hydrotherapie + massage zal dan extra veel effect krijgen.

Wat mag je zeker niet doen tijdens een babymassage?
Een babymassage bestaat voornamelijk uit strijken en in lichtere mate kneden van het fragiele lijfje. Klopjes geven, trillen en schudden zijn uit den boze.
Let ook op het product dat je gebruikt. Zuivere, zoete amandelolie is het best aangepast aan elk huidtype en heeft een hydraterende effect op de droge huid van jonge kindjes. Geparfumeerde oliën hebben een groter risico op allergieën en ook bij etherische oliën let je best op welke plant, bloem of zaad ze gebaseerd zijn -vraag raad aan een expert! Oranjebloesem, patchoeli en roos kunnen alvast weinig kwaad. Amandelolie heeft een verwarmend effect, dus bij erg warm weer (of bepaalde huidaandoeningen zoals gesloten eczeem) kies je beter voor verfrissend talkpoeder.